Francesc Flos i Calcat

En aquest espai de la web hi trobareu informació de Francesc Flos i Calcat, el nom que porta en nostre agrupament amb més de seixanta anys d'història.


Qui era Francesc Flos i Calcat?

Pedagog, cal·lígraf i escriptor. Fundador de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, del col·legi Sant Jordi i altres escoles. Destacà en el Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906) pel mètode pedagògic d'ensenyament de la gramàtica catalana als infants. Va néixer a Arenys de Mar, al Cafè d'en Flos (a la Riera). Als anys 20 descobrí la seva vocació de pedagog en una escola del Masnou, on feia de professor de dibuix.

 

Al cap de tres anys, en aconseguir el títol de magisteri, va obrir el seu propi col·legi, també a El Masnou. L'Ajuntament de Barcelona el nomenà cal·lígraf de l'Exposició Universal, però no deixà de treballar per aconseguir un ensenyament en català. Finalment, fundà el Col·legi Sant Jordi, al carrer Sant Honorat, a Barcelona, que s'inaugurà el 1898 amb el propòsit de treballar per la causa cultural de Catalunya mitjançant una ensenyança catalana basada en el model pedagògic d'ensenyar jugant. D'altra banda, publicà diversos llibres i edità el primer mapa mural de Catalunya basat en les comarques (1906).

 

L'any 1899 fundà l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana. A més de noves biblioteques, craà la Granja Escolar per tal que els infants experimentessin a l'aire lliure. En morir el pedagog, l'escola canvià de nom i passà a dir-se Escola Flos i Calcat fins que el 1939 la dictadura franquista l'obligà a tancar les portes definitivament.

 

A Arenys, en no poder-se instituir el seu nom en cap escola, es va aconseguir, si més no, de posar-lo a una plaça i a l'Agrupament Escolta i Guia. El fons personal de Francesc Flos i Calcat es conserva a la Biblioteca de Catalunya.